Nuffnang Ads

Monday, November 19, 2012

Resipi Ikan Sos Halia Bawang Putih

Ikan ni dibeli di pantai Al-Corniche Doha, Qatar. Belum lagi dapat dipastikan nama ikan ni sehingga ke hari ni. Tetapi disebabkan rupanya yang agak luar biasa dari ikan-ikan di Malaysia, jadi kami membeli ikan ni untuk mencuba rasa. Tahap kesegaran yang amat tinggi boleh dilihat dibahagian mata ikan ini. Murah harga sekilo RM10 sahaja. 
Inilah hasil ikan yang dibeli di pantai Al-Corniche. Nama masakan ni ialah Ikan Sos Halia Bawang Putih. Resipi didapati dari bekas kawan sekerja yang masih berkhidmat sebagai chef di Balai Tamu VIP Malaysia Airlines, Kuala Lumpur International Airport
(Terima Kasih diucapkan kepada Chef Razee).


RESIPI IKAN SOS HALIA BAWANG PUTIH


Ikan Goreng Kunyit
Ramuan:
Ikan sederhana besar - 1 ekor (muat ukuran diameter kuali)
Serbuk kunyit - 2 sudu teh
Garam - secukup rasa
Tepung gandum - 5 sudu besar


Sos Halia Bawang Putih

Ramuan:
Bawang putih - 5 ulas

Halia - 2 inchi
Cuka - 2 sudu besar

Daun ketumbar - 5 batang
Minyak masak - sukatan untuk menumis
Kicap cair - 4 sudu besar 


Tips:- 




KICAP – (boleh juga digantikan dengan kicap biasa sekiranya tiada kicap cair. Tetapi kicap biasa itu harus dicampurkan dengan sedikit air agar menjadi cair) - Penggunaan kicap masin atau manis adalah terpulang kepada citarasa masing-masing.



PERASA - Garam tidak diperlukan sekiranya kicap masin digunakan dan begitu juga gula sekiranya kicap manis digunakan.

IKAN - jenis ikan yang boleh digunakan seelok-eloknya jenis ikan air masin seperti ikan siakap, bawal dan kerapu.





Kaedah penyediaan: -



Ikan Goreng Kunyit

Ikan yang telah siap disiang harus dibasuh dengan larutan air asam jawa (tamarind) bersama sedikit garam bagi mengurangkan bau hanyir / ikan tersebut boleh disiat-siat isinya bagi memastikan ianya garing setelah digoreng / kemudian ikan tersebut di gaul dengan serbuk kunyit dan garam sebagai perasa dan diperap selama beberapa minit / masukkan tepung gandum diatas pinggan dan ratakan keseluruhan permukaan ikan dengan tepung / tepung yang diratakan haruslah tidak terlalu tebal bagi memastikan hasil gorengan ikan nampak lebih cantik / selepas itu ikan tersebut boleh digoreng didalam kuantiti minyak panas yang agak-agak boleh meneggelamkan ikan tersebut / sentiasa meninjau kedua belah ikan yang digoreng agar tidak hangus / setelah ikan itu kelihatan garing bolehlah ditos dan dihidangkan.



Sos Halia Bawang Putih

Bawang putih, halia dan daun ketumbar dicincang halus / panaskan minyak masak didalam kuali dan saute bawang putih serta halia yang telah dicincang tadi sehingga kekuningan dan naik baunya / masukkan kicap cair dan cuka dan renehkan sehingga sebati rasanya / masukkan sedikit daun ketumbar yang telah dicincang bagi menambah aroma / setelah sebati rasanya tuangkan sos yang telah siap ke atas ikan goreng kunyit / sebagai hiasan taburkan baki daun ketumbar yang telah dicincang ke atas ikan. (sila rujuk ilustrasi bergambar diatas)

No comments: