Daging Pad Kra Paw |
Dah lama tak update resepi kat sini. Hari ni saya nak perkenalkan resipi Daging "Pad Kra Paw" versi saya. Dalam bahasa Inggeris ia dikenali sebagai "Stir Fried Beef with Basil Leave".
Pad Kra Paw ni bermaksud daun basil atau yang paling tepat sekali adalah Thai Holy Basil. Holy Basil ni banyak digunakan dalam masakan yang saya ingin share ini di Thailand.
Tetapi saya lebih suka menggunakan Thai Sweet Basil kerana aroma nya yang lebih kuat. Lebih berselera nak makan.
Selain daging lembu, daging ayam juga sesuai digunakan untuk resepi ini.
Selain daging lembu, daging ayam juga sesuai digunakan untuk resepi ini.
Daun basil (Thai Sweet Basil @ Holy Basil) - Segenggam
Daging lembu dipotong nipis atau memanjang - 400 gram
Bawang putih - 5 ulas (Dicincang)
Cili kisar / cili boh - 5 sudu makan
Kicap cair - 1 sudu makan
Sos ikan - 1 sudu makan
Sos tiram - 2 sudu makan
Minyak masak - 4 sudu makan
Air - sekiranya inginkan hidangan ini berkuah
Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:-
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak.
3. Masukkan daging dan masak daging sehingga empuk.
4. Tambah perasa dengan memasukkan kicap cair, sos ikan, sos tiram dan masukkan daun basil.
5. Sekiranya suka hidangan ini berkuah, tambahkan sedikit air.
6. Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Setelah rasanya lengkap dan mantopp hidang panas-panas dan makan dengan nasi putih. Saya suka makan hidangan ini bersama telur mata.
Tak kenal Thai Sweet Basil? Lihat gambar dibawah:-
Daun Basil (Thai Sweet Basil) |
Cili Kisar dan Bawang Putih |
Daging |
Bawang putih dan cili kisar yang ditumis |
Daging yang telah dimasukkan menghasilkan sedikit kuah/juice |
Setelah daun basil, sos dan bahan perasa dimasukkan |
Sesuai dimakan bersama nasi putih dan telur mata |
2 comments:
artikelnya sangat menarik,,
mantap aku suka sama postinganya,,
makasih mas buat infonya,,
sama-sama nonton flm online…kamu udah cuba recipe ini belum?
Post a Comment