Nuffnang Ads

Sunday, November 15, 2015

Winter - Musim Tangkap Ketam (Crabbing)


Salah satu perkara menarik yang boleh dibuat di Qatar adalah crabbing.

Bila tibanya musim sejuk maka ada saja trip dirancang oleh kawan-kawan Melayu untuk pergi menangkap ketam.

Tangkap ketam jenis apa?

Ketam biru atau ketam bunga la sama macam yang kita makan di Malaysia.

Ketam biru adalah ketam jantan dan kalau saiz kecik sikit tu, warnanya pulak agak kusam tiada warna biru, itu ketam betina.

Ketam jantan berwarna biru adalah lebih besar berbanding ketam betina.

Tapi ketam betina adalah lebih berat dan padat isinya berbanding ketam jantan.

Ketam biru adalah lebih cantik dengan claws yang runcing dan panjang.

Manakala motif pada cenggerangnya yang lebih teserlah dan berbatik mungkin berguna untuk memikat ketam betina.

Kita semua tahu kan di alam haiwan ni haiwan jantan lebih menarik dari segi penampilan.

Lihat saja ayam jantan dengan bulunya pelbagai warna dan yang paling ketara adalah burung merak jantan yang kembang ekornya dan indah warnanya berbanding merak betina yang cuma ada satu warna yang membosankan.

Ha itu cerita pasal feature ketam….just nak bagi hampa paham.

Berbalik pada aktiviti crabbing. Kenapa musim sejuk dikatakan musim tangkap ketam?

Sebabnya adalah pada musim sejuk ni la ketam-ketam bersaiz besar dan matang boleh ditangkap.

Ada je ketam ketika musim panas tapi saiz nya ala-ala remaja gitu.

Dan satu sebab lagi adalah cuaca yang lebih sejuk dan sesuai untuk picnic atau buat berbeque tepi pantai…

Selalunya pergi berkumpulan, bawak keluarga park dekat satu tempat golongan isteri dan anak-anak akan bentang tikar dan berkelah sambil sembanglah bab periuk belanga, sambal tumis, tudung baru, tentang sekolah anak-anak dan semua topik yang biasa mak mak sembang….

Bapak-bapak pulak akan pergi crabbing ke laut.

Cara crabbing? ok di sini kalau port crabbing yang bagus adalah dibahagian utara Qatar iaitu di kawasan Al-khor.

Pantai Al-Khor ni agak landai dan luas dan memang tempat ideal untuk Cik Tam ni bermain-main dan mungkin juga membiak (mating ground)..

Waktu yang sesuai adalah ketika air pasang hampir surut dimana ketika keadaan arus air yang mengalami perubahan menyurut yang banyak membawa makanan ke dalam laut dan membuatkan ketam gemar akan keadaan itu.

Dan ketika air pasang nak surut tu adalah sesuai dan lebih selamat berbanding ketika air pasang meninggi yang lebih merbahaya.

Dah ada kes penangkap ketam dari Filipina yang lemas dua tiga tahun lepas kerana tak sedar mereka sudah berada ditengah laut yang air semakin meninggi.

Mungkin mereka tidak sempat mengharungi air untuk kembali ke pantai dan berakhir dengan tragedi.

Peralatan yang digunakan hanyalah serampang tiga. Ketika meredah air laut yang agak jernih tu, lampu torchlight disuluh ke arah air dan boleh nampak kelibat ketam.

Serampang tiga ditujah tepat ke arah ketam dan jika sasaran tepat dan mengena cepat-cepat tangkap ketam tu dan masukkan dalam karung yang dibawa.

Boleh la hasil satu malam dapat lebih kurang dua ke tiga plastik shopping bila dibahagi-bahagikan sama rata.

Ada satu lagi kaedah iaitu dengan menggunakan sejenis net/jala kecil yang dipasangkan pemberat dibahagian atasnya dan dipasangkan umpan isi ikan dibahagian atas.

Tetapi net khas ni tak dijual di Qatar. Kene beli di Malaysia. Tak tau pulak apa namanya tapi memang ada jual di kedai-kedai pancing.



Net akan dihubungkan pada tali tangsi dan seterusnya pada joran. Kemudiannya di lontar ke dalam laut.

Biasanya kaedah ini di lakukan di kawasan jeti atau kawasan tambakkan yang menghala ke tengah laut.

Cara ini lebih bersih sebab kita tak perlu meredah air. Cuma hasilnya tak sebanyak jika dibandingkan dengan kaedah serampang tiga tadi.

Kalau guna serampang tiga, kita pergi memburu ketam. Tapi dengan mengunakan net dan joran ni, kita mengumpan ketam untuk datang dan terperangkap pada net yang dipasang.

Kelebihan menggunakan net adalah ketam yang ditangkap tidak cedera cuma perlu berhati-hati ketika memisahkan net dan ketam agar anggotanya tidak terpisah dari badan.

Ketam segar sangat sedap kalau dimasak kari atau masak lemak cili api dengan nenas.

Kami selalu masak Chilli Crab dan Ketam Kam heong.

Sesuai jugak gunakan ketam segar ni untuk masak shabu-shabu (steambot). Celur kejap je n kupas…hmmm…mmg heaven…

Dicampurkan dengan maggi kari atau tom yam. Ataupun rebus saja dengan sedikit serai dan garam…fuhhhhhh manis tak terkata….

Kalau dah banyak tu bilangan ketamnya..boleh la explore sikit masak tu buat stuffed crab ka….atau buat crab chowder…sangat  menarik kalau dapat makan ketam fresh ketika musim sejuk ni….

Harga ketam kalau dibeli di bandar tak lah mahal sangat dalam RM15 sekilo.

Cuma kalau tangkap sendiri tu lebih memberi kepuasan disamping mengeratkan silaturrahim sesama kawan-kawan.

Pernah satu ketika dahulu ada kawan saya (seorang pramugara MAS) yang pernah berkhidmat untuk penerbangan ke negara Kuwait.

Ketika night stop dan menginap di sebuah resort di tepi pantai Kuwait City, mereka pasti akan melakukan aktiviti crabbing.

Kawasan Teluk Arab (Arabian Gulf) memang banyak dengan haiwan krustasia seperti ketam dan slipper lobster.

Jadi tak hairanlah jika terdapat banyak spesis ketam biru boleh ditangkap di sini.

Tambahan pulak mazhab Hambali, Hanafi dan Maliki melarang pengikutnya memakan ketam.

Jadi di sini hanya orang Malaysia, Indonesia dan Filipina yang biasanya akan membeli dan menangkap ketam untuk dimasak.

Sebab tu lah harganya murah dan tidak banyak orang beli.

~ ridz

No comments: